Borang Kebenaran Nikah (BKN)

Classification :

As salam & Hai semua,

Untuk malam ni mari kita berbicara pasal Borang Kebenaran Nikah (BKN) ye kawan-kawan. Sebenarnya ada cerita tak diduga yang aku nak ceritakan tentang BKN ni ye kawan-kawan. So, untuk cerita yang tak diduga itu kawan-kawan, mari kita hold utk beberapa minit, dan kita semak dulu apa prosedur yang perlu dilakukan untuk nak siapkan BKN ni ye kawan-kawan.

(...berapa kali banyak kawan-kawan daaa...)

Untuk nak siapkan BKN ni bukan suka-suka hati je ye kawan-kawan. Ni kena melalui kategori korang sendiri. Tengok dulu korang kategori yg mana, then baru ikut flow by flow. Kategori-kategorinya adalah :

Kategori 1
Lelaki dan perempuan dari satu Negeri dan akan bernikah berkahwin di Negeri yang sama. (Contoh: Lelaki dan perempuan dari Kuala Lumpur dan akan bernikah di Kuala Lumpur)

Kategori 2
Lelaki dari Negeri berlainan dan akan bernikah di Negeri tempat perempuan.
(Contoh: Lelaki dari Alor Setar, perempuan dari Selangor dan akan bernikah di Selangor)

Kategori 3
Lelaki dan perempuan dari Negeri berlainan dan bernikah di Negeri yang lain.
(Contoh: Lelaki dari Kuala Lumpur, perempuan dari Negeri Sembilan dan akan bernikah di Selangor)

Kategori 4
Berkahwin dengan warga asing.


Ok. Setelah anda kenalpasti dimana kategori anda, kita tengok pulak apa prosedur yang kita kena buat. Kalau macam aku, offcross la kategori 2 kan. Takkan kategori 4 pulak..keh keh keh. (yang lain-lain kategori korang boleh tengok http://www.alshahir.com.my/wp-content/uploads/2011/01/Prosedur-Perkahwinan-Islam-di-Malaysia.pdf)

Kalau kes aku, prosedur dia macam ni:

1. Dapatkan borang kebenaran berkahwin di Pejabat Agama Negeri terdekat atau
berjumpa dengan Imam Jurunikah di Masjid berdekatan kariah anda. Satu borang
untuk setiap seorang lelaki dan perempuan.
2. Pihak lelaki mengisi borang tersebut.
3. Dapatkan pengesahan anak kariah / pengesahan bujang dari Imam di masjid kariah anda. (lelaki).
4. Hantarkan borang Permohonan lelaki ke Pejabat Agama Negeri dan mohon
‘Kebenaran Nikah Luar Negeri’.
5. Pihak perempuan akan mengisi borang.
6. Kenal pasti wali anda dan penuhkan ruang untuk wali di dalam borang.
7. Pastikan salinan dokumen yang dikehendaki cukup.
8. Lampirkan bersama borang dari pihak lelaki yang lengkap diisi.
9. Hantar borang ke Pejabat Agama.
10. Jika diluluskan, simpan Kebenaran Perkahwinan anda di tempat yang selamat. Imam Jurunikah akan menyemaknya sebelum upacara pernikahan anda.

Ok. Settle.




Tapi.....................................................................................

Bagi aku, lain pulak jadinya. Tulah yang dikatakan "Kita hanya merancang, Allah jualah yang menentukan" ye kawan-kawan.

Hari Jumaat Sabtu Ahad semalam-semalam ni, aku, Cik Pu, Budak Kecik & sepupu aku balik Rawang. Hajat kitorang balik nak settlekan apa yang patutlah. Benda PALING utama sekali adalah nak settlekan BKN belah aku. Memandangkan belah lelaki semua dah settle dengan jayanya, maka tinggallah part pompuan sahaja.

Sebelum terlupa, aku dok beria-beria ingatkan Cik Pu. Jangan lupa bawak BKN belah lelaki. Sampai hari nak gerak ke Rawang tu pun aku still ingatkan Cik Pu lagi. Takut jugak kalau-kalau dia terlupa. Benda macam ni mana boleh kira kan. Encik Ayah dah siap pesan awal-awal, kita akan jumpa Jurunikah/Tok Kadi Sabtu lepas Zohor. Siap dengan 2 orang saksi yg dia dah panggil sekali. Ok, no hal punya!

Alhamdulillah, kami sampai Rawang dalam pukul 12.30 malam Jumaat tu jugak. Malam tu, walaupun penat, taklah tidur awal sangat, asyik dok berborak dengan Puan Emak. Macam-macam kami borakkan. Semua bab kot? Termasuklah gossip-gossip panas..kih kih kih

Keesokkan paginya, Encik ayah ajak Cik Pu pergi pasar. Pergilah 2 orang tu ke pasar beli apa ntah? Ikan Udang Sayur kot? Aku tak amik kisah pun. HAHAHA. Time-time diorang pergi tu, aku bajet nak tengok-tengok balik BKN aku, nak semak-semak apa yang patutlah kan. Rasanya ada benda yang tak siap isi lagi ni. Ok, mari kita semak.

Masa nak pergi amik BKN tu, tiba-tiba dada aku berkoncang laju. Rasa macam nak pitam. Soklan pertama kat kepala hotak aku: Borang Nikah? Ada bawak ke?

Rasa macam nak menangis pun ada. Terus lari kat Puan Emak. Cerita kat dia semua2. Terbenti Puan Emak dari siang ayam. Terkejut dengan aku. Resah, gelisah, gelabah semua G ada. Hanya Allah je yang tahu perasaan aku masa tu. Lagi-lagi Encik Ayah yang SANGAT garang. Kang tak pasal-pasal ada yang kena maki ni kang. Aku tak tahu nak buat macam mana dah. Puan Emak suruh aku rehat-rehat, memandangkan muka aku dah pucat lesi tambah tak cukup rehat baru balik semalam kan.

Balik je Encik Ayah & Cik Pu dari pasar, terus aku masej Cik Pu. "Abg, Borang Nikah tertinggal..huhu..Jangan bising2, nanti Ayah marah". Pandai pulak ko suruh jangan bising2 kan. HAHAHA. Tetiba dapat idea pergi Masjid jumpa Tok Kadi jap. Nak bagitahu apa yang patutlah kununnya. Masa ni aku menipu dengan Encik Ayah, aku kata nak pergi kedai jap, beli barang. Dia siap pesan topup RM5 lagi. HUAHUAHUA

Dipendekkan cerita, pergi Masjid, memanglah Tok kadi takde, sebab Encik ayah dah buat appoinment. haih. Amik no. phone Tok Kadi tu then bagitahu hal sebenar. Dia kata ok, no worries. Kita settlekan mana yang ada dulu. Lepas Zohor tu just proceed sign saksi-saksi je dulu. Yang dokumen2 sokongan tu courier nanti. Alhamdulillah, nasib baik Tok Kadi tu faham & agak sporting & muda. So, masa tu hanya settlekan mana yang ada je dulu. Borang2 pun pakai yang Tok Kadi tu punya. Nasib baik dia ada lebih borang. Mana-mana yang tak cukup tu just topup BKN aku yg tertinggal tu. Haih!

Muka Encik Ayah? Tak payah cakaplah. All the times macam nak marah je. HUAHUAHUA. Tapi apa boleh buat? Benda nak jadi kan..

Bak kata Tok kadi tu, dugaaaaaan..

ngeh ngeh ngeh!


2 Action comment:

awak nie...dah nak kawen pun mende penting pun dok cuai lagi.


huhuhu..tu la kak..mengamuk ayah saya..Selangor kan prosedur dia lain sikit, wali & 2 org saksi kena t/tgn depan Tok Kadi..

Wlau mcm mn pun, Cik Pu tetap dgn gaya cool nya..HUAHUAHUA


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuan Tanah #CH

Tuan Tanah #CH
Missdicup - Wife & Mom cum Blogger since July 2008. Any inquiry(s), email me : missdicup_o7[at]yahoo.com.my

KEDAI ONLINE KAMI :)

KEDAI ONLINE KAMI  :)
ldabestprint.blogspot.com

Tarikh Penting Kami :)


Cik Pu : 6.9.XX
Missdicup : 8.6.XX
Mula Kenal : 26.3.10
Bertunang : 14.3.11
Nikah : 26.11.11
Kenduri Rawang : 27.11.11
Kenduri Alor Setar : 17.12.11
Irdina Zara : 21.10.12
Luth Zafran : 9.2.16

Klik Sini Kalau Mahu Kaya


Throwback