Resepi telur bungkus

Classification :

Ingatkan malas dah nak masak petang ni..tapi disebabkan Pakcik Pu kelaparan dan cemus (bahasa kedah : cemuih) makan tomyam, aku pun terpaksa jugaklah masak nasik + lauk sikit. Lauk untuk petang ni adalah telur bungkus. First time buat uolsss..tapi, alhamdulillah berjaya total!

*clap clap clap!

Senang je resepi dia. Tak payah nak beresepi sangat pun takpe. Ikut naluri hati dan teknik campak-campak dalam kuali. hehe!

Ok, mula-mula sediakan bahan2 :

1. Telur - of cos la kan..nama pun telur bungkus..
2. Ayam dicincang kecik
3. Kerot, daun sederi, tomato dicincang dadu. (yang ni apa yang ada dalam esbox je aku amik)
4. Baby kailan (ni pun sama, dah ada dalam esbox)
5. Fish cat & fish ball (yang ni pun dah ada..haha)
6. Bahan2 utk blender : bawang besar, bawang merah, bawang putih, cili merah, cili api sikit. (kalau ada cili boh, boleh je letak sikit..ikut sesedap rasa).
7. Minyak masak
8. Bawang besar dihiris


Cara-cara dia :

1. Letak sikit minyak masak, letak bawang hiris, pastu tumis la bahan2 yang diblender tadi. Agak2 dah wangi, masukkan bahan-bahan ikut cepat-lambat keempukannya. Maksudnya, masukkan ayam dulu, pastu kerot, pastu daun sederi, tomato dan lain-lain. dan disinilah teknik campak-campak amat diperlukan..heeee~



2. Sambil-sambil masak bahan-bahan tadi, bolehlah lempengkan telur-telur anda..Ayat nya 'lempeng'...hehe. Masa ni aku guna 3 bijik telur. Tapi, bagi aku korang boleh je kurangkan kuantiti telur tu..sebab masa aku buat tu, telur dia tebal sangat..first timer la katakan....peace!




3. Pastu hamparkan bahan2 yang dah masak tadi atas lempengan telur korang..


4. Kata nak ala2 chef...oleh itu, taraaaaaaaaaaaaaaa..... 


Silalah menjamu selera! 

nyum nyum nyum


1 Action comment:

kata bungkus hahah tak nmpk bungkus disitu yea...cuba lagi ! hahahah


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuan Tanah #CH

Tuan Tanah #CH
Missdicup - Wife & Mom cum Blogger since July 2008. Any inquiry(s), email me : missdicup_o7[at]yahoo.com.my

KEDAI ONLINE KAMI :)

KEDAI ONLINE KAMI  :)
ldabestprint.blogspot.com

Tarikh Penting Kami :)


Cik Pu : 6.9.XX
Missdicup : 8.6.XX
Mula Kenal : 26.3.10
Bertunang : 14.3.11
Nikah : 26.11.11
Kenduri Rawang : 27.11.11
Kenduri Alor Setar : 17.12.11
Irdina Zara : 21.10.12
Luth Zafran : 9.2.16

Klik Sini Kalau Mahu Kaya


Throwback