Siling Plaster

Classification :

Seperti yang dijanjikan beberapa hari yang lepas...

Hari ni aku bukak entry pasal plaster siling..

Setelah beberapa orang yang datang ke rumah baru kami, ramai nau yang tanya...

"berapa ongkosnya buat plaster siling satu rumah ni?"

"ok ke buat plaster siling?"

"material apa?"

dan macam-macam soalan lagi yang mana kadang-kadang kami tak terjawab..

- sebab jawapan kepada soalan tu ada yang kami tak kaji atau lupa jawapan dia...

hahaha

.......

Tapi, sebelum aku mulakan entry ni...

suka aku nak mengingatkan diri sendiri dan para pembaca sekalian..

Entry rumah yang dibuat adalah bertujuan nak share pengalaman, info dan sebagainya..

bukan untuk tujuan menunjuk-nunjuk sama sekali

Kalau nak menunjuk...apalah sangat dengan rumah yang kami buat berbanding jiran-jiran kami..

tak cukup aku rasa..ramai lagi rumah orang lain yang cantik-cantik kannnnnn..

Rumah pun rumah pinjam je...

(sebab rumah tu bayar bulan-bulan...dan duit renovate pun pinjam duit Puan Emak...kuikuikui)

......

Berbalik pada cerita plaster siling....

kalau ikutkan kami, memang kami tak plan langsung nak buat plaster siling pada dasarnya

Tapi...kau tahulah kan...perempuannnn...

terbuat la pulak akhirnya...

kahkahkah

.......

Kalau nak ikutkan bajet kami, memang obviously tak lepas..(tanpa berfikir panjang)

Tapi...

setelah dapat offer menarik dari kontarktor, dengan tawaran hebat Puan Emak dan hasutan syaitonnnnnn dalam diri...

kami gagahi jua onak duri..

kahkahkah

.....

Kontraktor offer kami...satu rumah plaster siling..apa-apa design boleh pilih...harga semua RM 5k

Dari porch sampai la ke dapur...

Fuh fuh fuh! lap peluh guwe memikirkan offernya..

Tak cukup dengan tu, dia offer kami boleh bayar 3x ansuran..

Terus meleleh air liur...

saja je kannnn menguji keimanan...

Tu yang tanpa membuang masa, kami terus bincang dengan family..tanya pendapat dorang..

......

Tetiba...Puan Emak buat offer menarik pulakk..

ehem...

memang orang kata rezeki terpijak la ni..

....

Lepas beberapa tawaran menarik tu datang...

kami (aku & Cik Pu) pun berbincang

Sambil bincang tu, sambil carik design mana yang berkenan kat internet

Kalau nak ikutkan...memang banyak gilaaaa design..

Naik juling mata kitorang nak decide

Walaupunnn dah ada design yang berkenan, bila p rumah jiran sebelah-sebelah still boleh ubah design yang dah ada

Dah tu macamna....hahaha

Pening jugaklah kontraktor tu nak melayan kitorang..wakaka

.....

Setelah dah berpuas hati...masing-masing dah setuju dengan design yang ada, kami proceed terus..

Setuju ni termasuk dengan kontraktor skali la..

ada jugak design yang kitorang nak tu dia kata dia tak boleh buat..

So, kami carik design yang lain..

Kalau nak push jugak suruh dia buat macam yang kita nak tu, takut nanti bila dah siap tak menepati citarasa kita pulak kannn

Kang kita yang robek hatikuuuu...

So, better carik design yang dia boleh buat..selamat pun dah tentu selamat..

Kita pun tak terkena sakit jantung melihat hasilnya...hahaha

........

So...inilah antara design-design yang kami pilih :

Ruang tamu





Kalau ikutkan...ruang tamu kitorang nak buat macam ni sebenarnya :



Cumanya....bila tengok kat jiran jauh buat macam ni..nampak macam ruang tamu jadi kecik pulak..

pada pandangan kami la...lain orang, lain citarasa kann.. :)


Next,

Ruang makan

Yang kami nak tu sebenarnya macam ni :



Dan dinyatakan kepada ini :






Walaupun tak sama sangat...tapi boleh la kannnn...spiderman kekdahnya.


Pastu,

Laluan ke dapur



Inspired dari sini :




Sebenarnya nak buat macam ni :



tapi....kontraktor reject design ni...tak fit dengan harga yang dia bagi katanya..kuikuikui


Dapur



Sebenarnya nak buat macam ni :



tapi...disebabkan ada beam kat tepi dapur tu...kena reject jugak..

ataupun macam ni :





design ni pun kena reject jugakkkk... (menangis di situ)


Bilik



Inspired dari sini :


Bilik aku buat paling simple...just petak-petak, that's it.

Alasannya...dah tentu nak yang simple masa mendongak ke langit...

Dah nama pun bilik tidur...nak fancy sangat kang tak tertido pulakkk...hahaha

.......

Last but not least,

Porch












Punnn simple jugak..

sebabnya semua kat dalam rumah dah guna CT wood, so design kat porch tak bolehlah over..

kalau nak, boleh...takde masalah..

yang masalahnya adalah duitlah...wakaka

Kalau korang tengok gambar-gambar plaster siling rumah rumah kami, semuanya jenis tertutup..

Bukan jenis yang terbuka..apa ntah orang panggil..ELCB Board ke apa..

Sebabnya? 

kami dah fikir siap-siap...malas punya pasal nak bersihkan calah-celah lubang tu dikemudian hari..

kahkahkah

.....

Oh...lupa nak bagitahu...

yang design macam kayu tu namanya CT wood..

Kalau ikut kontraktor...benda tulah yang buat mahal..

Kalau tak silap...dia kira sekaki RM 20++ (kalau tak silap laaa..)

......

Pemasangan plaster siling satu rumah ni ambil masa dalam 4-5 hari je..

Yang design 3 bilik tu sekejap je..setengah hari dah siap

Cuma yang design ada CT wood tu ambik masa sikit...tapi takdelah lama sangat..

.....

Kalau sesiapa yang nak buat jugak...sangat-sangat recommended dengan kontraktor ni

Saad   019 5492263

Seperti biasa...area Kepala Batas, Pulau Pinang dan berdekatan dengannya..

Tapi.....recommend untuk plaster siling saja tau...

Yang renovate lain, NO! tak payah la...sila carik orang lain... :)

Nak tahu kenapa? nanti aku cerita kat next entry! 


-gambar inspired by google.. :)-

Baca lebih lanjut : Our New Home Journey

13 Action comment:

ADA GAK GAMBAR SILING BUATAN SAYA..TQQ


ooh..ya ke SBD..boleh bagi link? saya akan letak credit kat bawah entry tu ye :)


s
hi salam perkenalan.. kita satu taman.. kami no.13, lorong shahbandar 21.. ;)
cantik rumah awak.. dah masuk ke?


wsalam kak ezi..dah selamat dah pun..hehe..

jemputlah datang rumah saya.. :)


Salam, Mau tanya. yang plaster siling tu termasuk dengan wiring sekali ke?


waalaikumsalam, plaster syiling tu asing dengan wiring..wiring kami panggil orang lain mai buat..

:)


Salam..wiring buat dgn sapa? Saya arae kepala batas..tq


Salam.. nak tanya puan total keluasan rumah puan berapa ya ? Sqft nya?


Saya Ada membuat kerja memasang plaster ceiling Tel:011-27575266(Faiz) jb. wasstapp


Salam...boleh tahu ke apa tidak kena dgn En.Saad tu sbb sya baru gak jupe dia ada la sembang2 nak buat renovate rumah


Promosi, kami menyediakan, perkhidmatan ubah suai rumah, seperti:extend dapur, partition, paint, plaster siling, tiles, elektric, plumbing. Dll. Sila hub kami,nur aida kasih enterprise, hp0123744967


Promosi, perlukan perkhidmatan ubah suai rumah, sila hub kami nur aida kasih enterprise. Hp0123744967


itu lah..sy pon nk tau knapa x rekemen yg lain..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuan Tanah #CH

Tuan Tanah #CH
Missdicup - Wife & Mom cum Blogger since July 2008. Any inquiry(s), email me : missdicup_o7[at]yahoo.com.my

KEDAI ONLINE KAMI :)

KEDAI ONLINE KAMI  :)
ldabestprint.blogspot.com

Tarikh Penting Kami :)


Cik Pu : 6.9.XX
Missdicup : 8.6.XX
Mula Kenal : 26.3.10
Bertunang : 14.3.11
Nikah : 26.11.11
Kenduri Rawang : 27.11.11
Kenduri Alor Setar : 17.12.11
Irdina Zara : 21.10.12
Luth Zafran : 9.2.16

Klik Sini Kalau Mahu Kaya


Throwback