Kelas Antenatal (Sesi 1)

Classification :

Sebenarnya dah 2 kali hari sabtu aku membizikan diri pergi kelas..

Bukanlah kelas apa pun..cuma kelas antenatal je pun..




Walaupun bakal jadi mak kepada 2 orang anak, aku ni masih la terkial-kial lagi dalam hal-hal ni..

Rupanya banyak hal basic-basic yang aku tak tahu dan baru tahu..kuikuikui

Dulu maybe masa pregnant yang 1st tu sibuk dengan degree kot..so maybe tak sempat nak attend kelas-kelas antenatal ni... (alasan)

Kelas yang aku p ni anjuran KPJ Perda..sangatlah murah uolss..

Kau bayangkanlah..ada 2 sesi : 2 kali sabtu, untuk 2 orang (couple), hanyalah RM 20 sajo..

Maknanya seorang untuk 1 sesi tu hanyalah RM 5 ye kawan-kawan.. :)

Dan yang tambah bestnya...makan tengahari & break petang disediakan...selain dapat ilmu2 yang berguna..dan tak lupa jugak goodies bag.. :)



Aku ni bukan boleh kalau dapat goodies bag ni..dapat free 4 keping pampers newborn pon aku dah bersyukur sangat dah..hehe

Kira berbaloi-baloilah orang kata..

....

Dua-dua kelas ni aku p dengan Nurul..weolss kan sama-sama preggy..so sama-sama genglah..

Cumanya dia cepat sikit due dari aku & perut dia lagi besar dari aku

(ofcos..sebab perut aku memang kecik je kalau nak dibandingkan dengan sesapa pun..hukhukhuk)


Cik Pu? 

Cik Pu dok umah...jaga Irdina Zara aka Mr Mama..hehe

Kelas ni ramai la jugak yang pergi dengan husband..dan ramai jugak yang 1st pregnancy..

Eh jap..kami je kot yang p dengan kawan & dah 2nd pregnancy..

dan ofcos kamilah tu yang banyak tanya itu dan ini kat semua sesi talk..

HAHAHA

....


Hari Sabtu 5 hbln tu, ada beberapa talk..


1. Nutrition during pregnancy (Dr Lim Soo Soo)

- 1st trimester selalunya kita akan naik 0.5 - 2 kg masa 1st 3 month kandungan

- 2nd & 3rd trimester kita akan naik dalam 1 - 2 kg per month dalam masa 4 - 9 month kandungan kita.



- Pregnancy women memerlukan 2200 - 2900 calories berbanding women biasa 2000 calories je

- Pregnancy women kena kurangkan karbohidrat, tapi banyakkan protein, vitamin dll.

- Sebelum pregnancy lagi, kita di-suggest amek prenatal multivitamin & Folic Acid untuk complimentary, tapi bukan untuk gantikan diet.

- Kalau Hb kita rendah, boleh amek Iberet Folic (iron tinggi), Kalau Hb ok, boleh amek Similac Pramilet


- Tanda-tanda Calcium kurang dalam badan : kaki cramp, gigi rosak, dll

- Tapi, kalau calcium tinggi dalam badan, kita kena minum air banyak (takut batu karang)

- Tuna tak boleh ambil lebih 2x seminggu (dikuatiri tinggi kandungan mercury)



- Pengambilan DHA masa pregnant : bagus untuk penglihatan baby yang baru dilahirkan (more to visualize). So bila DHA baby tinggi, visual clear, baby boleh cepat belajar.


  
 2. BF For Working Mother (SRM Anis - Midwife)

- Baby sejak lahir - 6 bulan mestilah diberi susu ibu sahaja

- Kalau boleh, diteruskan sampai 2 tahun atau lebih, disamping diberi makanan tambahan

- Susu matang boleh dibahagikan kepada 2 : Foremilk dan Hindmilk

- Foremilk : Sedikit cair, dikeluarkan masa awal-awal bersalin, tak perlu ditambah air (dah ada 88% air)

- Hindmilk : Lebih pekat dari foremilk dan selalunya dikeluarkan dari badan pada waktu malam. Dan sebab tulah kita dinasihatkan df  baby/ pump susu waktu malam.. :)



- Baby minum susu on demand & mengikut umur :


- Susu yang diperah mestilah diletakkan dalam bekas yang BPA free (free cancer)

- Label pada botol susu perahan : Nama baby, Tarikh & Masa susu diambil

- Tempat simpanan susu & tempoh :


- Susu yang telah di-thaw & dipanaskan : hanya tahan sehingga 1 jam sahaja

- Susu yang dicairkan tak boleh dibekukan semula

- Kalau kita nak bawak susu perahan ke pengasuh / nursery, letak susu (dari fridge) ke refrigerator semalaman untuk dicairkan (6-8 jam) sebelum dikeluarkan.



- Bila nak start buat stok susu?

Start susu matang / Hari ke 31 - 33 / 2 minggu sebelum masuk kerja / BF minta tolong husband atau mak kita bagi untuk training



  3. Babywearing (Pn. Shahida Radze)





Aku ada jugak tanya Pn Shahida ni, wrap dan Soft Structured Carier (SSC) boleh guna dari bila sampai bila

Wrap : Dari lahir sampai besar
SSC : Dari 4/6 bulan ke atas 


(Source : google)


Disebabkan aku dah ada SSC, so makanya kita tunggu jelah anak 2nd ni mencecah 4/6 bulan untuk bawak dia jalan-jalan guna SSC..hehe

Kalau nak tahu lebih lanjut pasal babywearing ni, boleh p :
FB : Gendong 101
FB : Northern Babywearing



4. Urutan tradisional (Mak Jah)

- Seeloknya mengurut lepas bersalin :
i) Bersalin secara operate (lepas 2 minggu)
ii) Bersalin secara normal (lepas 3-4 hari)

- Berpantang yang bagus : urut, tungku, bengkung, mandi guna herba & daun2

- Kalau anak ada kuning, seeloknya makan jamu selepas habis pantang (anak panas)

- Kalau anak takde kuning, seminggu lepas bersalin dah boleh makan jamu

- Tungku : seeloknya selama 40 hari berturut-turut, sehari 2x

- Bengkung : ASAP, sebaik balik dari hospital (bagi yang bersalin normal)

- Minum air panas jangan minum sekali banyak..tapi minum sedikit demi sedikit (1 hari kuantiti yang banyak)

- Kena berpeluh masa pantang :) 


5. Amali & Praktikal 

- Cara nak mandi baby

- Cara bersihkan pusat baby

- Cara nak massage baby

.......



Sekian saja saya melaporkan :) until we meet for the next session!





1 Action comment:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuan Tanah #CH

Tuan Tanah #CH
Missdicup - Wife & Mom cum Blogger since July 2008. Any inquiry(s), email me : missdicup_o7[at]yahoo.com.my

KEDAI ONLINE KAMI :)

KEDAI ONLINE KAMI  :)
ldabestprint.blogspot.com

Tarikh Penting Kami :)


Cik Pu : 6.9.XX
Missdicup : 8.6.XX
Mula Kenal : 26.3.10
Bertunang : 14.3.11
Nikah : 26.11.11
Kenduri Rawang : 27.11.11
Kenduri Alor Setar : 17.12.11
Irdina Zara : 21.10.12
Luth Zafran : 9.2.16

Klik Sini Kalau Mahu Kaya


Throwback