Cenderahati - Goodie Box


Assalamualaikum semua,

Lepas cerita pasal penyembelihan kambing, mari aku sambung cerita pasal cenderahati untuk Majlis Irdina Zara. Alhamdulillah, bajet untuk cenderahati ni tak sampai RM100. Aku kan kedekut nak berjimat cermat, so haruslah yang murah-murah sahaja..hehe


Jangan la pulak ada yang tanya aku, mana nak beli kotak ni? huhu. Kotak ni sebenarnya kotak yang sama macam goodie box masa kahwin dulu. Kotak ni diberi atas ehsan sorang bos aku. :P  Untuk majlis Irdina Zara, kotak ni ada lebih 74pcs..so, sebagai seorang yang berjimat cermat terus usulkan ke Cik Pu. Cik Pu pun selaku husband kepada isteri yang berjimat-cermat, terus bersetuju 120% tanpa bantahan..(Almaklumlah, dapat menjimatkan duit dia..memanglah setuju kan..hehe)

>>>>>> Kita kasi zoom sikit

Yang sticker terima kasih ni pulak is design by Cik Pu. Cik Pu kan is graphic designer..haruslah mintak tolong tak berbayar kat husband sendiri..Kalau tak aku as isterinya yang nak menyusahkan husband sendiri, siapa lagi...hehe..Kan abang kan? kan? kan? =P

Oh, yang design sticker terima kasih ni, aku luluskan dengan hanya sekali approve saja. Tak banyak macam lain-lain design..Sebab, bagi aku design ni dah ok dah. Dan lagi, aku dah kekeringan idea dah. Majlis Irdina Zara ni kan plan seminggu sebelumnya tu je..so, masa mencemburui aku untuk mendeko lebih banyak benda lagi..(ayat yang sangat poyo, sila jangan tiru)..haha!

Barang-barang dalam dia, simple je kami letak..kami dah tak guna kaedah macam kahwin hari tu, kaedah packing-packing. Leceh dan remeh. Kali ni nak yang simple-simple, senang-senang dan yang paling penting...murah-murah..hehe. Oleh itu, kami pergi NSK, yang kat Rawang tu, then kami pilih 3 jenis barang untuk dimuatkan dalam kotak tu. Alamak, tapi malangnya, gambar dalaman kotak tu aku terlupa pulak nak snap. haih! Yang aku ingat, coklat bar, keropok bantal dengan keropok rokok yang pendek2 tu.  =D

 Cik Pu dan barang-barang berlatar belakangkan NSK


So, siaplah goodie box aku versi simple, senang dan murah...tapi nampak exclusive..
Exclusive ke? (tangan di bahu, mata ke atas...hahaha)

So, sekali lagi, sesiapa yang berminat nak gunakan khidmat si tukang designer untuk men-design tag / sticker terima kasih atau pape lagilah yang boleh di-design, sila contact Cik Pu. Kalau contact aku, apapuntakboleh...sebab aku tak paham sepatah haram pun menatang design2 ni...hehe..email beliau :

naem06graphic[at]yahoo.com.my


Penyembelihan kambing


Assalamualaikum semua,

Setelah selesai Majlis Irdina Zara, marilah kita bercerita pasal kambing yang menjadi menu utama pada majlis hari tu pula. Yelah kan, biarlah tetamu-tetamu makan kambing tu feeling-feeling sedap dulu..baru kita bukak cerita asal usul kambing ni..hehe

Masa kami pergi booking kambing hari tu, kami tak buat pape payment pun lagi. Sebabnya masa tu hari Ahad. So, yang ada hanyalah pekerja2 ladang je. Staff management / bos2 dorang takde. So, kami kena datang balik hari Jumaat (sebelum hari kenduri tu) utk buat payment, niat / akad sembelihan kambing dan tengok proses sembelihan kambing tu... Yuuu...pengalaman pertama!

Jom, aku cerita pakai gambar...best sikit..boleh uolls feeling-feeling kat kandang kambing... =D

Sebelum kami gerak p sini, Cik Pu dah telefon siap-siap. Tapi dia telefon agak lambat la jugak - dalam pukul 3.00 petang. So, bila dia telefon tu, orang tu dah suruh datang sekarang - dorang tengah buat penyembelihan..kami pun dengan aksi mat rempitnya, merempit dengan menggunakan kereta..hehe =P

Masa kami sampai tu, banyak kambing dah disembelih. Esok esok kan weekend, maybe ramai jugak nak buat kenduri macam kami kot..So masa kami dah buat payment semua, baru la proses penyembelihan kambing Irdina Zara dimulakan.

Kambing untuk Akikah Irdina Zara


Oh, lupa pulak..ada yang tanya aku berapa harga seekor kambing? Rate kat sini...(sungai buloh)...seekor dalam RM700 - 800..depends pada tumbesaran seekor kambing tu..Kalau nak siap masak semua, tambah lagi RM250. So, total semua RM1000 untuk menu kami, kambing masak kari. Hari tu Cik Pu try tanya harga seekor rusa. Manalah tahu berkeinginan pulak 1 hari nanti nak buat BBQ ke apa kan..harga seekor rusa - RM8000++..nyum nyum nyum..(telan air liur).


Encik Kambing, stop kejap...kami nak capture gambo..hehe


Masa ni, bila start kambing nak disembelih, Irdina Zara pun menangis..
macam tahu-tahu je budak bertuah ni..  :)


Bila habis proses penyembelihan kambing ni, Irdina Zara pun berhenti menangis..
cerdik betul!


Setelah selesai...


Kami berempat - termasuk Si tukang amik gambar..


Cik Pu yang pada mulanya dalam sangkaan aku si gagah perkasa lagi macho tak takut langsung nak tengok proses penyembelihan tu...rupanya sangkaan ku meleset sama sekali...

"abang tak takut ke tengok tadi? Bukan ke abang takut tengok darah?"

"Aah..memang abang takut pun..abang tak tengok sangat...abang tengok sikit-sikit je..
abang fokus amek video ni.."

Cet!


So kawan-kawan, enjoy la hasil tangkapan video Cik Pu :


(Proses penyembelihan kambing orang lain)
video





Adios!

Kejadian 26.11.12


Assalamualaikum semua,

Sekarang ni aku tengah bersiaran kat rumah Puan Emak & Encik Ayah yang menetap kat Rawang. (Padahal sebelum ni pun bersiaran kat Rawang jugak..hehe). Kondisi aku adalah tengah menghilangkan penat lelah setelah balik dari Klinik Paed Hospital Selayang. Alhamdulillah, Irdina Zara dah bebas dari segala penyakit bernama kuning. Makanya hari ni hari last dia ada appointment kat sana. Lepas ni dah tak payah la nak berulang alik ke Hosp Selayang lagi. Berat dia pun dah bertambah, dah jadik 3.42 kg, Alhamdulillah, dalam sebulan dah naik sekilo lebih..lebih kurang berat sekampit gula...hehe

Budak lahir 37 weeks dah jadik bambam :P



Mungkin hari ni hari baik bagi kami bertiga kot?

Hehe.

Kenapa? kenapa?

Yeah..kerana...

Lagi satu kejadian yang best adalah hari ni Anniversary Aku & Cik Pu yang pertama. Kan aku sekarang ni sibok sikit nak menguruskan anak, so takde masa sangat la nak carik-carik hadiah bagai nak buat surprise. Dan aku ingatkan Cik Pu pun macam tu jugak. Entah ingat entah tidak dia tu anniversary kami..huhu (T_T)

Rupa-rupanya........

Dia yang buat surprise kat aku..haish!

Semalam, sebelum dia nak gerak balik Penang balik, dia tolong kemas-kemaskan bilik tidur kami, read : nak tengok apa lagi barang nak dibawak balik. (nampak sangat aku tak sempat nak kemas..hehe). So, aku tak tahu menahu la apa yang berlaku dalam bilik tu, sampai la malam tadi..dia call mintak tolong tengokkan barang dia kat dalam bilik tu.

Puas jugak la aku menengok atas bawah katil barang apa yang tertinggal...sekali....ceh!

Kita spot pada plastik tu sahaja ye..Bantal busuk sila abaikan..hehe


Hadiah siap custom made card lagi...u...terharu I... (-_-;)


Kita zoom sikit kad tu...hehehe  :)


Sekali, bila bukak-bukak pembalut hadiah........Oh my LV! 


Terima kasih abang atas segala2-nya..
Semoga perkahwinan kita berkekalan hingga ke syurga, InsyaAllah.. =D
I love u abang!

I love LV too...keh keh keh


Selesai Majlis Irdina Zara


Assalamualaikum semua, 

Alhamdulillah setelah hanya beberapa hari mem-plan-ing Majlis Cukur Jambul, Akikah & Kesyukuran Irdina Zara, akhirnya majlis tersebut berjalan sangat-sangat lancar seperti yang dirancangkan. Bukan setakat lancar, tapi apa yang kami dapat, lebih daripada yang dirancangkan..Alhamdulillah. 

=D

Kumpulan Marhaban Perempuan & geng2 Surau Lelaki utk tahlil pun ada..Rasanya semuanya lengkap walaupun kami rancang hanya nak buat yang simple2 je pada mulanya... =D

Pape pun, jom la kita tengok2 pic. Pic can tell u everything babeh!
 (sebenarnya time aku taip ni, anak aku tengah menangis nk bf....ngeh3)


kump marhaban


Tadi duduk, sekarang dah berdiri..hehe


Time ni kami kena keliling 3x


Kita jalan2 lagi.....yok!


Acara memotong rambut bermula....


Acara makan-makan-makan-makan


Suasana semasa majlis



ok.nnti kita smbung cerita lagi ye. Sekarang aku bizi. Bf budak...huhu
Oh, sebelum tu...nak wish happy Anniversary Cik Pu...both of us love u!
Thanks for everything... 


Apple pie in the kitchen


Assalamualaikum semua,

Memandangkan Majlis Irdina Zara tinggal 2 hari je lagi, banyak persiapan yang aku kena buat. Oh, lupa. Bukan aku, tapi semua orang selain aku. kenapa? kenapa? Akukan perempuan yang tak habis pantang lagi..haruslah tengok2 saja. =P Oh, tapi tengok tak tengok sangatlah. Ada jugak yang nak kena menyeboknya! =D

Hari ni Apple Pie dah masuk oven siap dibakar..Hoyeah!

Tapi Pie Apple ni bukan aku mahupun Puan Emak mahupun adik2 aku, lagilah pulak bukan Encik Ayah dan bukan jugak Cik Pu. (Oh, Cik Pu otw nak balik sini naik KTM..Hai Abang! =D ) Pie Apple ni Auntie Ana & Cik Ina yang datang rumah tolong buatkan. Yang mana dorang ni kawan2 Puan Emak yang mualaf, sorang cina & sorang filipina  :). Trima kasih ye Auntie2 sekalian..Jasamu kami kenang!

Ok, tanpa membuang lebih banyak masa lagi, mari kita belajar macam mana nak buat Apple Pie ni.

Bahan-bahan :

1. 1/2 potong Buttercup (dicairkan)
2. 1 1/2 cawan Gula Kasar
3. Sikit susu Dutch Lady
4. 1 sudu kecik Baking Powder
5. 2 bijik Telur
6. Secubit Garam
7. 2 1/2 cawan Tepung Gandum
8. Sikit Serbuk Roti
9. 7 / 8 bijik Apple (buang kulit)
10. Cinnamon

Cara-caranya :



1. Putar satu persatu bahan no. 1 - 7 tadi.
(Buttercup cair + Gula Kasar) putar (Susu + Baking powder + Telur + Garam) putar (Tepung) putar.


2. Sapu sikit buttercup kat atas tray.



3. Taburkan sikit serbuk roti atas tray tadi.



4. Letak semua bahan2 yang diputar atas tray tu & ratakan.



5. Apple yang dah dibuang kulit tu digaul rata dengan secukup rasa Cinnamon & Gula Kasar


6. Susun Apple2 tadi kat atas adunan yang dah diputar tadi.



7. Pastu, air lebihan Apple tu tuang je atas susunan Apple tu dan tabur setengah gengam gula kasar atas susunan Apple tadi.


9. Masukkan dalam Oven 180 C selama : 
     a) 30 min : kalau nak lembut2
     b) 35 - 40 min : kalau nak crunchy sikit



Dan....................siap!   nyum nyum nyum nyum




# Syud, sorry la..resepi Apple Pie ni aku baru belajar hari ni..so, inilah resepinya..Semoga berjaya mencuba!


Booking kambing


Assalamualaikum semua,

Hari ni aku nak lunaskan lagi satu entry untuk Cik Pu yang jauh di perantauan mencari rezeki tu. Takpelah sesekali kita bagi chances kat dia kan..duduk jauh dengan bini la katakan..macam2 permintaan dibuatnya..hahaha  =P

Ok. Back to the topic, hari Ahad yang semalam semalam, lepas je Puan Emak-Cik Pu-Encik Ayah-Aku & Irdina Zara plan nak buat Majlis Bercukur Jambul, Akikah & Kesyukuran, kami terus naik kereta pecut menuju ke Sg Buloh utk menyelesaikan misi utama........mencari kambing!


Mudah je nak carik tempat ni sebenarnya..
Kalau keluar dari Tol Utara-Selatan tu, first traffic light amek kanan, pastu traffic light ke-2 pun amek kanan jugak. Dalam 300 meter ke depan, jumpalah signboard ni belah kanan.....!


Kat belakang aku tu la kandang kambing...(tutup hidung sikit)


Puan Emak tengah menengok2 kambing untuk Akikah nanti..


Nama pun Ibu tengah berpantang..makanya, berehat sekejap kat Pejabat urusan dorang...


Teruja aku menengok kambing biri-biri  =D


Kambing-kambing pun pandai beratur...apatah lagi kita kan?  =P


Kambing yang dah cukup dewasa untuk disembelih


Sesi pemilihan kambing terbaik di Malaysia untuk Irdina Zara... =P


Kambing yang terbaik tersebut di-spray cat merah kat tanduk dia, tanda dah di-booking oleh kami....!


Oh...selain kambing, banyak lagi binatang2 lain yang ada kat situ....dah macam zoo dah aku tengok.
Bak kata Cik Pu, "tak payah pergi Zoo Taiping dah la..kita pergi sini je. Free pun free..." 
cet!
(Burung unta & Rusa)


Kuda


Iguana - Bapak besar...huk aloh mu!


yeeaaaaaa.............ular pun ada...



So, sesapa yang berhajat nak carik kambing ke, lembu ke, biri-biri ke, rusa ke, burung unta ke, kuda ke, atau pape jelah kan..bolehlah contact dorang :

Sungai Buloh Farm
Lot 115-F, Kampung Melayu, 47000 Sungai Buloh, Selangor.
03-61569383 - Office (Waktu Pejabat)
012-2022982 - En. Azlan
012-2192380 - Hj Mohd Rosli
012-2031275 - En. Zulkifli Amin Muhammad


Oh, tak lupa jugak...
Terima kasih Cik Pu atas ehsan jadik photographer tak berbayar pakai handset cabuk saya...Love u!