Kelas Antenatal (Sesi 2)

Classification :

Bersambung cerita kita dari episod kelas antenatal (sesi 1).

Untuk kelas antenatal (sesi 2) ni, ia telah diadakan pada 12 hbln september 2015 hari tu.

Tempat dan masa semua sama macam sesi 1. Peserta pun orang-orang yang sama jugak.

Cuma...kali ni punya kelas ia agak pendek dan banyak praktikal.

Cuma ada 1 talk, 1 sesi senaman antenatal & posnatal, lepas tu lawatan ke Labour Room KPJ Perda. 

.....

Pada kelas sesi kedua ni, kami macam biasa la..orang yang PALINGGG awal sekali datang..

Excited kau! Urusetia pun tak seawal kami..hihi


Bila dah datang awal ni, senang la sikit kita nak pilih-pilih tempat.

Dan ofcos la kami pilih PALINGGG depan sekali.. :)


1. Labour & Pain (Dr Anil)



Ada 4 tanda early sign of labour (start 36 minggu ke atas) :

1. Show : Ada mucus / blood / brownish discharge

2. Leaking of liquor (air ketuban)

3. Contraction

4. Non-specific : Low back ache / Decrease fetal movement / Abdominal cramps / Others


Pain management ni terbahagi kepada 2, iaitu Non-pharmacological & Pharmacological 

1. Non-pharmacological :
- Psikologi kita
- Doula / Birth assistant (usband kita pun boleh dikategorikan masuk dalam ni..penenang jiwa katanya)
- Position / touch / massage
- Warm waterbath

2. Pharmacological :
- Pethidine / Morphine
- Nubain
- Entonox (sedut campuran Oxygen + Nitrogen)
- Epidural 


2. Antenatal & Postnatal Exercise (KPJ Rehab)

Ok..untuk exercise ni actually aku tak buat notes apa pun..cuma buat video je..

So, bagi mudah nak cerita kat uols dan iols sendiri untuk mudah ingat, aku gunakan aplikasi dan method sama macam aku buat Assignment JIB 433 (Animal behaviour) dulu..

On video, tekan stop, print screen, copy and paste kat paint, crop mana yang patut, then play balik (HAHAHA)

First, kaki digerakkan ke depan dan belakang (macam gambar atas)


Ulang sampai 10 kali


Gerakkan kaki secara bulatan (ulang 10 kali)


3. Bangun, tarik dan tahan nafassss (sampai macam gambar atas-kanan),  hembussssss (ulang 10 kali)

Kaedah ni dinamakan Standing mountain :


Ok, next....


Pasakkan kaki - senget sebelah (macam gambar atas)


 Then, tarik nafas hembusss nafas jugak (ulang 10 kali), pastu tukar posisi bertentangan (ulang 10 kali)


Next...
Bagi aku...exercise yang ni PALINGGG susah sekali nak buat..HAHAHA


Masa posisi kiri ni, kita tarik nafassss...masa posisi kanan ni kita hembusss nafas...fuh fuh fuh


Pastu last step kita buat macam ni (gambar atas)


Next...


Duduk bersila, then seluruh badan dibawa ke satu arah (gambar atas-kiri). 
Buat dalam kiraan 10, ulang sebanyak 10 kali. 
Then, repeat step sama ke arah yang bertentangan (gambar atas-kanan)


Pastu, julurkan kaki..tangan try cecah hujung jari kaki (kalau bolehlah..HAHAHA) - buat dalam kiraan 10.
Pastu ulang buat kaki yang sebelah pulak.
Ulang kaki kanan & kiri sebanyak 10 kali.


Pastu tangan pulak..buat macam gambar atas-kiri. Ulang gambar atas-kanan.
Ulang sebanyak 10 kali..
(nampak nau dah malas nak explain..HAHAHA)


Pastu pegang perut....tarik nafas..hembus...kalau nak fefeeling lagi, pejam mata..hehe
ulang 10 kali


Next....


 


Kalau sesapa ada bola ni kat rumah..atau rajin p gym, bolehlah buat exercise macam kat atas ni..

Aku kat rumah.....amek bola Irdina Zara yang dia sepak-sepak tu je la kot....HAHAHA 




Untuk Post-natal exercise, ia lebih kurang macam antenatal jugak..cuma tambah yang no 3 bawah ni :


Step no 3 ni kaedahnya kemut-kemut kat miss v...

Buatlah sebanyak mana yang kamu mampu......hehehe


0 Action comment:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tuan Tanah #CH

Tuan Tanah #CH
Missdicup - Wife & Mom cum Blogger since July 2008. Any inquiry(s), email me : missdicup_o7[at]yahoo.com.my

KEDAI ONLINE KAMI :)

KEDAI ONLINE KAMI  :)
ldabestprint.blogspot.com

Tarikh Penting Kami :)


Cik Pu : 6.9.XX
Missdicup : 8.6.XX
Mula Kenal : 26.3.10
Bertunang : 14.3.11
Nikah : 26.11.11
Kenduri Rawang : 27.11.11
Kenduri Alor Setar : 17.12.11
Irdina Zara : 21.10.12
Luth Zafran : 9.2.16

Klik Sini Kalau Mahu Kaya


Throwback