Ikan siakap masak stim

Sila jangan tukar blog atau buat-buat hairan dengan entry aku kali ni. Tidak perlu juga buat sapu-sapu mata atau buat-buat terkejut. Ini masih blog coklethitam yang dulu. Bukan blog mak-mak orang waima bukan juga blog resepi-resepi masakan. Blog kepunyaan chef wan juga bukan. Aku masih budak perempuan yang dulu. (ayat takde kena mengena langsung..hahaha)

Semalam semalam aku tiba-tiba teringin nak buat ikan siakap masak stim. Oleh itu, aku dengan rela hatinya cuba buat kali pertama menjalankan eksperimen ke atas ikan siakap tersebut. Perlu diingatkan, cara masakan aku masakan anak dara. Oleh itu, faham-fahamlah mana yang terkurang dan terlebih tu adalah normal. (ayat membela diri). Sila beri tunjuk ajarku sifu. Komen dan tunjuk ajar anda sangat berharga.  :)

Ok..tanpa membuang masa, jom layan aku nak try jadik macam chef wan kat dalam tv tu. (chef wan, tulun jangan saman saya, gaji saya ciput je..)

1) Ok dek non...Mula-mula, sediakan semua bahan-bahan seperti di bawah :

+ halia
+ bawang putih
+ cili api
+ daun sup
+ carrot
+ tomato
+ limau nipis
+ bawang besar
+ serai  --> oooh..lupa!
+ daun limau purut --> lupa jugak!
hahaha..nampaknya banyak benda lupa ni..haissssh

2) kemudian, lumurkan ikan siakap tadi dengan garam secukup rasa.
maknanya, kalau korang nak kurang masin (jaga kesihatan), silalah letak garam sedikit saja...dan jika korang nak masin (cepat dapat darah tinggi), silalah letak banyak sikit garam..

(sebelum tu..silalah basuh ikan tu bersih-bersih dulu..tapi, kalau tak mahu basuh pun takpe..aku tak kisah..hahaha)
(Ikan ni terpaksa dibelah dua sebab kekurangan ruang dan kapasiti)
3) dan kemudian, taburkan saja semua bahan-bahan tadi kat atas Encik ikan tu..dan kukuskan Encik ikan tadi sampai masak..dalam setengah jam dah ok kot........taraaaaaa
(sila perhatikan lampu merah tu. tu tandanya tengah masak..)

4) disebabkan aku buat 2x makan, satu lagi aku simpan dalam peti azimat.


5) Kalau korang macam tak yakin je dengan resepi ikan masak stim aku ni, korang silalah ke resepi ikan siakap masak stim ini. Nak lagi mantap? sila compare-kan dengan resepi ikan siakap masak stim ini..hahaha. kan aku dah bagitahu awal-awal tadi..ni kan masakan anak-anak dara..banyaklah yang kurangnya..kan kan kan kan.

Pape pun, kredit pada ketua chef aku : mak!
(Tiba-tiba rasa nak balik kampung..rindu masakan mak..haduyaiiii...)

4 comments:

diejumpesaye said...

tba2x dicup tayang die masak..
ni buat enche PU anda terasa nk p minang anda truss ka??

ha ha ha...

kpd enche PU:
missdicup ni msk sedaaaappppp!!(pomot!!)
missdicup sudah layak mjadi bini anda!!!

sile jgn lengah2x kan mase anda..
;D

dicup:jgn lupe komisyen utk ai..
la~la`la~~~

adeqmanje said...

tahniah n thanks..pasni aq pn nk try gak..hehe.. :)

belogpizet said...

uih ingatkan salah masuk blog td...muehehe

missdicup said...

Hajar : haishh..apa u kata macam tu..malu.. *blushing*

adeqmanja : ok..u r welcome dear :)

pizet : hehehe..ini bukan blog chef wan ye..hahaha