dilamar lelaki misteri

korang pernah tak terfikir yang korang akan dilamar lelaki misteri?
lelaki misteri tu macam makhluk asing yang korang tak kenal langsung.
malahan tak tahu pun siapa. yang korang tahu hanyalah dia seorang lelaki.
pernah tak? pernah tak? pernah tak?
yang kaum lelaki tu, sila duduk diam diam ye.
tak payah sibuk sibuk nak jawab..lempang karang...gatai!

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

satu pagi yang damai...

kepala otak tak kacau, hati tak serabut, jiwa tengah relax relax.
aku tengah buat kerja dengan aman, nyaman dan damai.
eh..jap jap jap..macam tipu je kan.
aku tengah godek godek pakcik google handsome. carik sesuatu.


tiba tiba....

deringan telefon kat tempat aku berbunyi kuat.
ada seorang staff perempuan telefon nak cakap dengan aku.
ok kita namakan staff perempuan ni kak Siti (bukan nama sebenar).

dipendekkan cerita,
lepas lepas kak Siti ni interview aku macam macam,
siap tanya asal mana, adik beradik berapa orang, asal mana,
rumah kat mana, no telefon berapa,blaja kat mana dulu,
nak kahwin bila, available ke tak dan bla bla bla bla.
aku dah berdebar debar dah ni...aik apasal plak ni. lain macam je soalan.
dia kata ni soal hidup dan mati. aku dah cuak cuak ayam dah ni..
haiiiish!

pastu dia sambung lagi dengan soalan maut dia.
"kalau ada seseorang nak masuk meminang, kamu terima tak?"

errrkk...

aku tanya siapa siapa siapa...dia jawab :
"ada la orang ni..akak mintak maaf la, sebab tak boleh nak bagitahu siapa.
akak pun kena jaga nama dia jugak."

ok. mesej diterima.


aku : "kak, kenapa dia tak tanya saya sendiri? kenapa dia guna orang tengah?"

ngeh ngeh ngeh

kak siti : " yelah..kita guna adat macam orang orang dululah..risik risik dulu.."  

ooooh!


dan selepas panggilan telefon tu...
kepala otak aku tiba tiba kacau, hati aku serabut, jiwa jadi kelam kabut!
orang pertama yang aku bagitahu : cik pu!
terketak ketak dia sekejap.


Comments

Kazaztan Team said…
ehhh..menarikye kisah idup..leh buat novel..nnt jgn lupe smbungan ye...
missdicup said…
menarik? pening pale saya sekejap. TT
:: aJa :: said…
acecece...
biase la dicup..
da nk kawen nie..
byk je dugaan mcm 2..
ai pom xterkecuali 2-3bulan yg dlu..
well..
2 sign suh cik PU msk pinang cpt2x..
INSYALLAH,lps da ikat..
dugaan 2 pom da reda..
:)
missdicup said…
oooh? ek?
memang macam tu ke semua orang pun?
ko xtory pun kat ak ..ni cite hangat ni..lebih hangat dari biasa..hahaha..pasni xleh tido mlam la cik PU..oh,diyana ku sudah di pinang org..kah3..kalo org tu masuk minang ak kan best..kah3..mcm la xdekeje sgt dah ak ni..
missdicup said…
hahaha..ko nak ke? aku rekemenkan.
tu la..xde peminat pun susah.ada peminat pun susah. bukan dia je yg x tdo malam..aku pun sama.agak2nya dengan mak n ayah aku pun sama..pening!

haiiiissssh.....! hehe :)
kak nurul chomel said…
hehe..lbh kurang mcm citer akak. tup2 org masuk minang,dan tertunang la akak sekarang
missdicup said…
hehe..happy ending la jawabnya kak nurul skarang :)
sue-ana said…
i smell something "ikan" here..apsal nak rahsia2 nama bagai? laki org kah??opsss..berprasangka buruk lak di bulan puasa nan mulia ini..
missdicup said…
saya pun tak tahu kak.
yelah. mungkin kalau tak jadi nanti,xdelah malu sangat kot :)