Baju Nikah


As salam & hai semua,

Hari ni terasa excited sangat sebab Kak Marni Si Tukang Tailor dah call petang tadi. Dia bagitahu baju nikah dah siap! Yahuuu..Berkobar-kobar aku nak tengok. Sebab baju nikah ni actually ada kisah silam dia.

Kisah silamlah sangat..HUAHUAHUA

Ok ok..serius..Ini serius! Kain dia aku beli kat Bandung masa Bulan 3 hari tu. (ye, travel Bandung tu sampai sekarang aku tak cerita-cerita kan? :P) Actually design baju nikah ni siap dulu sebelum aku beli kain dia. Plan asal adalah nak hantar kain tu ke kawan mak aku, which is Cik Idah. Cik Idah ni adalah Si Tukang Tailor baju-baju kami adik-beradik daripada kami kecik sampailah besar. Bila family aku pindah ke Bukit Beruntung pun, still contact dia nak tempah baju. Padahal Cik Idah duduk kat Ampang. Punyalah jauh sampai takde orang boleh gantikan?

Then, bila aku dah siap beli kain semua, aku call Cik Idah balik. Time ni kenapa ntah, ooooh..ya, time ni time raya. Dia cakap dia cuti seminggu lepas raya tu. Haih, macam mana pulak la kan. Aku kan duduk Penang, susah la pulak nak ulang alik semata-mata nak tempah baju nikah je. Masa lagi, kos lagi. Then, atas cadangan Puan emak, dia sarankan aku tempah je kat sini, yakni Penang :)

Survey punya survey. Tanya sorang budak Lab yang biasa tempah baju kat sini. Nurul nama dia. Nurul ni pun sama status macam aku. Bakal Pengantin..Eh eh, tapi dia dah nikah, tunggu kenduri je Bulan 12 ni. Ye, dialah orang yang mengesyorkan kat aku supaya pergi tempah baju nikah kat Kompleks Dato' Kailan, Kepala Batas - kedai jahit kak Marni.

Disebabkan aku dah ada sketch2 baju nikah yang Cik Idah tu lukis, aku terus suakan sketch tu ke kak Marni. Kak Marni selaku pakar jahit menjahit ni terus lakar ke buku dia. Nasib baik sketch baju nikah tu aku dah siap-siap tampal kat Buku Kahwin aku. So, takdelah kes hilang kertas tu :)

Petang tadi, balik kerja aku terus pecut naik kereta pergi menuju ke Kailan, amik baju. Sampai je Kedai kak Marni, aku tengok baju nikah aku tu tergantung elok je kat patung depan kedai dia..sangat terkejut & sangat teruja. Terus mintak try..gelojoh wooo..HAHAHA..Dan kosnya hanyalah RM 100...berbaloikan? (Ke aku sorang je rasa berbaloi?)

Balik je rumah, aku try2 lagi. Siap suruh Si Budak Kecik tu pakai & try supaya aku nampak orang lain yang pakai dan aku boleh komen..HAHAHA..Terasa kejam ok..kejam! Dan dia as usual, perkenankan saja perintah aku tu..(paksa rela) HEHEHE..Dapat je tahu kat Cik Pu yang aku dah dapat baju nikah, terus dia kata nak datang rumah & tengok aku pakai baju tu..lagilah gelojoh mamat tu..HAHAHA


So, dah bersedia nak tengok-tengok baju nikah tu? JOM!




Ok, sila abaikan peti ais tu :P




Comments

ak lg xsbr nk tgk k.dic.hahaha..
missdicup said…
woo woo..aku malu :P
bahIRAh said…
jeles betul tgok harga upah RM100..whuaaa nangis!!
missdicup said…
hehe..mungkin rezeki saya duduk Penang la tu..kalau still kat Ampang / Rawang, mesti tak dapat harga ni.. :)
Cahaya Gerhana said…
sis, kedai kak marni tue kat area mana ya, dalam kompleks kailan 2 ke.. mcm tertarik pula nk tempah bju nikah.. Tgah mencri jugak nie..
wawa wanaa said…
Kdai kak murni 2 yg mne