Apple pie in the kitchen


Assalamualaikum semua,

Memandangkan Majlis Irdina Zara tinggal 2 hari je lagi, banyak persiapan yang aku kena buat. Oh, lupa. Bukan aku, tapi semua orang selain aku. kenapa? kenapa? Akukan perempuan yang tak habis pantang lagi..haruslah tengok2 saja. =P Oh, tapi tengok tak tengok sangatlah. Ada jugak yang nak kena menyeboknya! =D

Hari ni Apple Pie dah masuk oven siap dibakar..Hoyeah!

Tapi Pie Apple ni bukan aku mahupun Puan Emak mahupun adik2 aku, lagilah pulak bukan Encik Ayah dan bukan jugak Cik Pu. (Oh, Cik Pu otw nak balik sini naik KTM..Hai Abang! =D ) Pie Apple ni Auntie Ana & Cik Ina yang datang rumah tolong buatkan. Yang mana dorang ni kawan2 Puan Emak yang mualaf, sorang cina & sorang filipina  :). Trima kasih ye Auntie2 sekalian..Jasamu kami kenang!

Ok, tanpa membuang lebih banyak masa lagi, mari kita belajar macam mana nak buat Apple Pie ni.

Bahan-bahan :

1. 1/2 potong Buttercup (dicairkan)
2. 1 1/2 cawan Gula Kasar
3. Sikit susu Dutch Lady
4. 1 sudu kecik Baking Powder
5. 2 bijik Telur
6. Secubit Garam
7. 2 1/2 cawan Tepung Gandum
8. Sikit Serbuk Roti
9. 7 / 8 bijik Apple (buang kulit)
10. Cinnamon

Cara-caranya :



1. Putar satu persatu bahan no. 1 - 7 tadi.
(Buttercup cair + Gula Kasar) putar (Susu + Baking powder + Telur + Garam) putar (Tepung) putar.


2. Sapu sikit buttercup kat atas tray.



3. Taburkan sikit serbuk roti atas tray tadi.



4. Letak semua bahan2 yang diputar atas tray tu & ratakan.



5. Apple yang dah dibuang kulit tu digaul rata dengan secukup rasa Cinnamon & Gula Kasar


6. Susun Apple2 tadi kat atas adunan yang dah diputar tadi.



7. Pastu, air lebihan Apple tu tuang je atas susunan Apple tu dan tabur setengah gengam gula kasar atas susunan Apple tadi.


9. Masukkan dalam Oven 180 C selama : 
     a) 30 min : kalau nak lembut2
     b) 35 - 40 min : kalau nak crunchy sikit



Dan....................siap!   nyum nyum nyum nyum




# Syud, sorry la..resepi Apple Pie ni aku baru belajar hari ni..so, inilah resepinya..Semoga berjaya mencuba!


Comments

thank u laling..hehe..lan kali ak bleh cube buat
missdicup said…
same-same laling..nnti dah try buat, pos ek Apple pie tu kat aku..hehe
HAFIZA HASSAN said…
apple ijo ke merah?? susu debu ke liquid?? close up bj zara kenit ;p
missdicup said…
Oh..lupa nak nyatakan..hehe

Apple : Hijau
Susu : Liquid Dutch Lady yang selalu kita dok minum tu..

nanti I tepek close up baju Irdina Zara ye laling..hehe
Post g,br jela kan..hehe
org surau mustaqqin said…
mmg sedap..harap dpt rasa lg ketika bermadu kasih di Bertam nanti.. peace :D