Best ke belajar?


Setiap kali strangers tahu aku bekerja sambil belajar, mesti dorang macam kagum gila

*kagum sangat kan kaedahnya*

Soalannya....best ke bekerja sambil belajar ni?

...........


Student yang praktikal kat lab ni pun ramai yang tanya, "ok tak kak kerja sambil belajar?"

Aku selalu advise kat dorang..better belajar sampai phd dulu, baru carik kerja

kah kah kah

maksud phd tu, belajar sampai tahap kau nak dulu la..baru carik kerja

Kalau nak tunggu phd..jenuh nak mencari bakal husband 

keh keh keh

..............


Yes, best memang best jadik student semula..

Tapi, apabila hengkau dah kerja plus kawen plus dah jadi ibu, memang banyak sikit komitmentnya

Tapi, tak bermakna dengan adanya semua tu, kita tak boleh nak commit dengan belajar..

Dalam hal ni, komunikasi dengan husband & family sangat-sangat penting

Yang selalu menjadi perkara terbesar, sebab si husband terpaksa menjadi babysitter anak

Khususnya semasa kita berkursus intensif, masa ada kelas @ amali @ group work sabtu ahad.

Tak kira lagi kalau malam-malam terpaksa keluar jumpa groupmate - discuss kerja yang tak siap-siap kan..

...............


Tu belum lagi campur dengan kerenah kat tempat kerja..

Ada jugak yang tak paham dengan situasi cuti masa intensif sebulan kami

Padahal dorang tak tahu, yang kami bukan cuti saja-saja.

Kadang-kadang pukul 6.30 pagi - time orang berkeruh, kami dah keluar rumah nak ke usm

Kelas habis pukul 11.00 malam, pukul 12.30+ malam orang dah tidur baru sampai depan rumah.

- tu pun dikatanya kami syok cuti saja...

*huhuhu*

Nasib baik semua labmate & bos aku ok..alhamdulillah..

(hai bos......peace!)

*hahahaha*



Malah, bukan komunikasi je penting, dalam diri kita pun kena banyak sabar & tabah..

Kalau tak, jadilah macam aku masa sem 2 dulu..

*hahaha*

Aku nyaris-nyaris sem 2 dulu nak berhenti belajar pjj sebab masa tu tak berapa nak tinggi tabah dan sabarnya

Lebih-lebih lagi result sem 1 aku tak memberansangkan macam diploma dulu...

Dan dibandingkan dengan kengkawan yang lain..

*huhuhu*

memang down gila time tu..

Tapi, nasib baiklah ada kawan yang bagi moral support & dorongan untuk teruskan je

Dan....pk balik..

Time nak mintak belajar pjj mula-mula dulu....bukan senang..

Kena buat surat 2-3 salinan, hantar sana, hantar sini..kelulusan sana, kelulusan sini..

haish! Bukan senang...

So, aku teruskan dengan tema 'redah sajalah'

Alhamdulillah...tahun ni tahun @ sem ke-3 dah..

Dan bulan 9 ni, dah masuk last sem..

InshaAllah kalau takde pape, tahun depan dalam bulan 6 habislah pjj degree aku..

Sekarang tengah perlahan-lahan baik pulih cgpa yang telah drop disebabkan sem 1 dulu..

Hajat dihati nak dapat cgpa atleast 3 masa convo nanti

  Insha Allah...doakan ye kawan-kawan :)


..........



Dan yang paling best sekali apabila menjadi student ni adalah...............






Ya...bila dapat baucer buku RM250 dan kad diskaun siswa

*hehehe*

.........

Tapi...sampai ke hari ni, aku tak tahu nak beli apa lagi dengan baucer buku ni..

List dah ada..tapi semangat je belum sampai lagi
`

Comments