Picture wall

Entry sebelum ni kan dok cerita pasal feature wall...

Satu malam lepas taip entry tu tetiba datang plak mood rajin nak buat picture wall...

Sebenarnya dah lama dah plan nak buat picture wall ni..

Tapi memandangkan perasaan sayang nau nak tebuk dinding pakai paku, aku plan la sorang-sorang tapi sambil kumpul frame hadiah orang kasi time kahwin 3 tahun dulu...

(Nampak tak betapa frame-frame tu bersarang dalam rumah tanpa buat apa-apa..tu yang rumah semak banyak barang tu kannnnn..)

Bila kumpul punya kumpul..pastu pool satu tempat, dia jadi byk la pulak..

Dan-dan terasa nak cari satu space dinding nak buat picture wall gantung semua frame-frame tu..

Bila aku usulkan ke Cik Pu, tak sangka pulak dia terus setuju je dengan idea picture wall ni.. (kena la mintak permission Cik Pu dulu..dia yang akan jadi mangsa toolman aku..keh keh keh)

Tapi...sebelum nak jadikan picture wall tu...banyak jugaklah step-step yang nak kena buat dulu..

Dah kata sayang nak tebung dinding...tapi nak tebuk jugak..macam ni la kann..haha

Nak guna drill, kami xdak drill..malas plak nak p pinjam-pinjam kat orang..

Makanya...buatlah cara berkhemah..

1. Lukis dulu plan..keluasan dinding..jarak frame semua..so that, kita boleh arrange frame-frame yang ada..

(Orang bukan arkitek..macam ni la kannn..pastu fefeeling dinding sangaaaattttt luas..53 kaki?  hahahaha...inci la...)

2. Bila kita dah lukis plan tadi, so kita boleh tahu berapa jarak antara hujung dinding bertemu dengan frame, dan jugak jarak dari bawah ke atas nak sangkut frame..

oh ya..jarak antara bawah tu penting..nanti aku tunjuk significationnya ye..hihi

Bila dah tahu jarak2 tu, kita boleh tanda siap-siap..dalam kes aku ni, aku taknak tanda dengan pensel (malas nak padam semula @ nak cat semula), so aku tanda dengan salotep putih bodo tu je...


3. Lepas dah tanda semua jarak-jarak tu, tibalah masa untuk estimate kedudukan semua frame-frame yang ada tu..

Aku takmau terus tebuk lubang, pastu kalau salah nak kena tebuk sekali lagi..no no no..so, aku buat siap-siap ukuran ala-ala frame tu guna kertas minyak yang ada dalam rumah ni, then tampal ikut jarak yg aku dah ukur macam kat step 1 tadi...

Tampal pun pakai salotep putih bodo tu je..senang nak tanggal, tak permanent lekat kat dinding dan senang kerja kami..hehe

Time ni pun kena adjust-ajust jugak ni..ada antara ukuran kertas minyak yang tak berapa nak tepat sangat..tu maybe sebab masa gunting kertas minyak tu ada gangguan anak la kan..kih kih kih


4. Then, lepas dah puas hati dengan kedudukan semua frame-frame tadi, bolehlah kita proceed kepada step nak memaku..fuhhfuhhfuhh

Step ni paling mencabar minda dan jiwa..nak tebuk ke tak..nak tebuk ke tak..minda kata tebuk, jiwa kata jangan..hahaha..drama sungguh!

Disebabkan tu, Cik Pu kena ukur dulu kat mana paku nak ditebuk..so dia amek belakang frame dan dia tanda kat mana exact tempat hook frame tu..

(Nampak tak kegigihan seorang suami melayan kerenah bini dia yang agak cerewet di situ?....)


6. Bila dah settle step 4, apa lagi...paku dan gantunglah frame-frame yang ada tu dengan gembiranya..hihi


5. Opps..lupa plak..sebelum gantung frame tu, haruslah cuci mana gambar yang berkenan dulu kan..baru gantung dengan gembiranya..

Dalam kes kami ni, kena gantung dulu..sebab? esoknya kawan Cik Pu nak mai umah..so biarlah kosong dulu..lagipun, gambar-gambar yang nak digantung tu tak pilih & edit lagi.
malas nak kalut-kalut..so kita biarkan je la dulu...minggu depan kita sambung balik.. :)



Haa..tadi aku ada bagitau kan..kenapa jarak dari bawah ke frame tu penting...Kau tengoklah sendiri apa significationnya kat bawah ni..


Hahaha..masih selamat...fuh fuh fuh


Comments

suami sado said…
hahaha..selamat untuk dina yg baru umur 3 tahun.. mau lagi 2 tahun..tak selamat dah lakot..heheh